Zvieratá vo vesmíre

28.01.2015 10:29

Psy boli pri kozmických letoch v počiatkoch kozmonautiky.Pes Lajka sa v kozmickej lodi Sputnik 2 stal v roku 1957 prvým živočíchom na obežnej dráhe, kde však zároveň aj uhynul kvôli nemožnosti jeho návratu na Zem.V rámci prípravy prvého letu človeka do vesmíru boli v rokoch 1960 – 1961 Sovietskym zväzom úspešne vypustené na obežnú dráhu 4 lode typu Vostok s celkovo šiestimi psami. Prebehli aj ďalšie 2 štarty, tieto ale neboli úspešné a psy Lisička a Čajka pri prvom z nich zahynuli. Pri druhom však psy Žuľka a Žemčužina núdzové pristátie za extrémnych podmienok po nevydarenom štarte "akoby zázrakom" prežili. Zo štyroch úspešne odštartovaných letov sa však jeden skončil tragicky, keď psy Pčoľka a Muška zahynuli pri nevydarenom pristátí lode Sputnik 6. Ešte predtým sa však psy Belka a Strelka z misie Sputnik 5 v auguste 1960 stali prvými organizmami, ktoré sa z obežnej dráhy úspešne vrátili na Zem.

Opice boli najčastejšie používanými zvieratami pri kozmickom výskume v Spojených štátoch. Išlo hlavne o druhy makak rézus, malpa kapucínska a šimpanz. Od konca 40. do začiatku 60. rokov použili USA pri 14 suborbitálnych letoch 16 rôznych opíc (len 6 letov prekročilo Kármánovu hranicu, väčšina opíc uhynula), pričom opica Albert II sa v r. 1949 stala prvým cicavcom, ktorý sa dostal nad výšku 100 km, pri návrate však zahynula. Prvými opicami, ktoré prežili let nad 100 km boli v roku 1959 Baker a Able. Prvým hominidom, ktorý prekročil výškovú hranicu 100 km, bol v januári 1961 šimpanz Ham. V 60. rokoch uskutočnili niekoľko suborbitálnych letov s opicami Francúzsko a aj Argentína (nedošlo však k prekročeniu Kármánovej hranice). V roku 2013 vypustil do výšky 120 km opicu aj Irán.      

     

 Baker                                                          Lajka

Okrem opíc a psov bolo na orbitálnu dráhu pri pilotovaných aj nepilotovaných letoch vypustených aj desiatky druhov menších živočíchov, vrátane myší, potkanov, korytnačiek, žiab, mlokov, rýb, slimákov, či pavúkov, ako aj rôznych druhov hmyzu, článkonožcov a červov(nehovoriac o veľkom množstve rôznych mikroorganizmov). Výnimočne boli do vesmíru poslané aj vtáky, pričom prvý rozsiahlejší výskum v tejto oblasti prebehol s prepelicami japonskými na stanici Mir v rámci slovenského experimentu pri misii Štefánik počas letu kozmonautaIvana Bellu.                                                                                Ale do vesmíru sa dostali aj potkani.

použitý zdroj: wikipédia

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Späť